Obavještavamo Vas da Župa sv. Ivana Krstitelja – Lopar u subotu, 31. srpnja organizira koncert Dua Balyk. Održat će se u župnoj crkvi s početkom u 21,00 sat. Ulaz je slobodan uz pridržavanje epidemioloških mjera.

O IZVOĐAČIMA

Nataša Balyk pripada generaciji izvođača koja se ističe svojom izvanrednom, tehnički briljantnom i  prvoklasnom glazbenom interpretacijom. Magistrirala je domru* 1983. godine na Muzičkoj akademiji u gradu Astrahanj (Rusija), gdje poslje radila je kao docentica, a 1987. godine je doktorirala na Državnom konzervatoriju Rimski-Korsakov u St. Petersburgu.

Od 1993. godine N. Balyk solistica uglednog komornog sastava Nata Bene Trio, s kojim osvaja brojne nagrade: Grand Prix u Francuskoj, 1. nagrada na natjecanju u Castelfidardu u Italiji i druge, te nastupa na turnejama diljem Europe (Francuskoj, Švicarskoj, Italiji, Njemačkoj, Slovačkoj, Nizozemskoj i dr.). Od 1998. učestalo svira sa suprugom Volodimirom diljem Hrvatske te u inozemstvu (Slovenija, Austria, Francuska, Grčka, Finska). 2017 god. Duo Balyk odžava uspješnu turneju u većim gradovima Kine.

Poslije preseljenja sa obitelji u Hrvatsku nastavlja aktivno sa pedagoškim radom, od 1999. god. predaje gitaru u Glazbenoj školi “Mirković” (PO Rab) te tamburicu na Visokoj školi za glazbenu umjetnost “Ino Mirković” u Lovranu. Od 2010. Nataša Balyk profesorica je mandoline u Glazbenoj školi Rab (kasnije GŠ I.M. Ronjgova Rijeka, PO Rab). Učenici njezine klase osvojili su brojna priznanja na Državnim i Međunarodnim natjecanjima (čak 8 Oskara znanja na 55. i 57. Hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa!).

     Vladimir (Volodimir) Balyk  jedan od istaknutih  predstavnika suvremene reproduktivne umjetnosti na harmonici. Studij klasične harmonike završio je na Mykola Lysenko Lviv National Music Academy (Ukrajina). Doktorirao je 1986. godine na Glazbenoj akademiji Gnessin u Moskvi. Laureat je jednog od najuglednijih međunarodnih natjecanja harmonikaša Vogtländischen Musiktage  Klingenthal-Markneukirchen  u Njemačkoj 1981. godine.

     Niz uspješnih nastupa započinje prvim solističkim koncertom još 1977. godine nakon kojeg je gost brojnih koncertnih pozornica diljem Europe, među kojima se ističe solistički nastup 1999. u Parizu na koncertu “Music for Peace at UNESCO” zajedno s najistaknutijim umjetnicima svijeta.  1994. godine V. Balyk dobitnik je naslova Zaslužni umjetnik Rusije, a 1995. proglašen je čovjekom godine na području kulture i  umjetnosti.

     Pored svega se bavi i pedagoškim radom. Od 1987. do 1998. godine Volodimir Balyk redovni je profesor na Muzičkoj akademiji u gradu Astrahanj (Rusija), od 1998. profesor je na Visokoj školi za glazbenu umjetnost “Ino Mirković” u Lovranu. 2004. god. V. Balyk radi kao profesor mentor harmonike u Glazbenoj školi I. M. Ronjgova Pula te od 2018. god. – profesor savjetnik harmonike u Glazbenoj školi I. M. Ronjgova Rijeka. Autor je skladbi i transkripcija za harmoniku te komorne sastave. Član HDGU.

domra – ruski žicani instrument ovalnog oblika iz grupe gudačkih i žičanih (za trzanje) instrumenata, ima kvartni štim kao tambura