POZIVAMO VAS NA RADIONICU IZRADE FIGURICA OD GLINE

DATUM: Petak, 21.4. u 20h
MJESTO: Prostor multimedijalne dvorane u Sportskoj dvorani Lopar
VODITELJICA: Andreja Kulunčić, vizualna umjetnica

Radionica izrade figurica od gline 850 žena za 850 žena dio je umjetničkog projekta „Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete“ vizualne umjetnice Andreje Kulunčić, nastao u suradnji s feminističkom antropologinjom Renatom Jambrešić Kirin i psihoterapeutkinjom s dugogodišnjim stažem u Bolnici za psihijatriju Vrapče Dubravkom Stijačić.

Projekt tematizira žensko stradanje na Golom otoku i Svetom Grguru, o čemu se još uvijek izuzetno malo govori. Više od  850 žena optuženih za povezanost s informbiroom prošlo je u razdoblju od 1950. do 1956. godine iznimno okrutnu logorsku torturu. Na mjestima logora same su, svojim rukama, s pomoću primitivnih alata, morale izgraditi staze i objekte koji su danas vidljivi u tragovima. Sa sistemom kažnjavanja, u kojemu su logorašice bile prisiljene biti i vršiteljice torture, logor je bio mjesto patnje i poniženja. Šikaniranje optuženih žena i policijski nadzor nastavljani su i nakon izlaska iz logora te one nikada nisu rehabilitirane, niti su prostori logora zaštićeni od devastacije i propadanja.

Radionica 850 žena za 850 žena poziva žene da izrade po jednu figuricu od gline, simbolično ih posvećujući jednoj od kažnjenica. Polaznice radionice time sudjeluju u prenošenju kolektivne memorije na traumatičnu prošlost koja se ne bi smjela ponoviti i stvaranju pokretnog spomenika od 850 terakota skulpturica koje će se izlagati kao cjeloviti rad na izložbama projekta koje će uslijediti. Radi se o ANTISPOMENIKU kao obliku suvremenih memorijalnih praksi nasilnog naslijeđa oko kojega suvremena društva nisu uspostavila konsenzus što dovodi do negiranja povijesti i zapostavljanja žrtvi.

ZA RADIONICU NISU POTREBNE VJEŠTINE NI ZNANJE U OBLIKOVANJU GLINE. RADIONICA JE NAMIJENJENA ŽENAMA I DJEVOJKAMA (OD SREDNJOŠKOLSKE UZRASTI, ZBOG TEME NIJE POGODNA ZA DJECU).

Produkcija udruga MAPA u suradnji sa Centrom za kulturu Lopar

Zagreb / Lopar 2023.

Projekt je financiran sredstvima Zaklade Kultura nova, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Zagreba i Mediterranean Women’s Fund.

Detaljnije o projektu: http://www.zene-arhipelag-goli.info/
FB stranica: https://www.facebook.com/850zenaza850zena

O voditeljici radionice i autorici projekta:

ANDREJA KULUNČIĆ u svojim radovima propituje različite aspekte društvenih odnosa i društvene prakse, zanimajući se za društveno angažirane teme, suočavanje s različitim publikama i suradnju na kolektivnim projektima. Uspostavlja vlastite interdisciplinarne mreže, doživljavajući umjetnički rad kao istraživanje, proces suradnje, sukreiranja i samoorganizacije. Često poziva publiku na aktivnu suradnju u izradi djela. Dio procesa u nastajanju rada je multidisciplinarnost, u kojoj se specifične umjetničke vještine nadopunjuju komplementarnim vještinama iz drugih područja. www.andreja.info