Izvor: H. Hodak, Portal Rab Danas
 

Jučer je u Loparu na Rajskoj plaži svečanošću proglašenja najbolje ocijenjenih skulptura i fotografija završen 10. jubilarni Festival skulpture u pijesku, koji je još jednom, izazvavši golemu medijsku pozornost, na najbolji mogući način svekolikoj javnosti dočarao istinsku ljepotu Lopara i otoka Raba kao poželjne ljetne turističke destinacije ispunjene atraktivnim sadržajima.

Nije slučajno da u programu Festivala posebno mjesto zauzima natječaj za najbolju fotografiju na temu loparskog pijeska u kojem se mogu okušati i posjetitelji i fotografi amateri, jer upravo oni ovu jedinstvenu izložbu golemih pješčanih skulptura osuđenih na nestajanje, čine trajnom i vidljivom čitavom svijetu. A u konkurenciji za najbolju fotografiju ove je godine pobijedila ona autora Dražena Kaspreka, neslužbeno nazvana “Sreća u pijesku”, dok se na drugom mjestu našla fotografija Marije Kordić.

No glavni akteri ovog festivala ipak su skulptori, redom mladi renomirani umjetnici koji su pod suncem Lopara, četiri dana neumorno oblikovali tematski zadane forme koristeći samo pijesak i vodu, dakle bez pomoći ikakvih umjetnih primjesa i stabilizatora. Njihova imena su: Jelena KašićSanjin VinkovićJelena Mavrić VargaMartina VrbljaninGeorgette Yvette PonteNina LekićRoberta MikelićAntea BiskupovićMedarda PackValerija Jakuš i Petar Popijač.

Tematsku potku Festivala unaprijed određuju sami skulptori u dogovoru s umjetničkom voditeljicom festivala, Paulom Banić, no uvijek se pazi da teme budu zanimljive i atraktivne, pa su tako kroz proteklih 10 godina iz loparskog pijeska nicale hobotnice, sirene, ribe, rakovi, kornjače, u Lopar su svratili i likovi iz animiranog filma Madagaskar, kao i Marvelovi superjunaci poput Supermana, Spidermana, Thora, bio je tu i čudesan svijet mitskih bića poput Božice Lade, Feniksa, Kerbera ili Meduze…, sve, dakako, na radost i oduševljenje posjetitelja plaže među kojima dominiraju obitelji s djecom.

Tema ovogodišnjeg jubilarnog Festivala bili su živopisni likovi iz Carrollove „Alise u zemlji čudesa“, a nakon pomnog razgledavanja dovršenih radova žiri je donio svoj konačan sud. Treće mjesto u konkurenciji za najbolju skulpturu osvojila je skulptura “Zec” skulptorica Martine Vrbljanin i Jelene Mavrić Varga, drugo mjesto osvojila je “Crvena kraljica” koju su izradile Medarda Pack i Valerija Jakuš, a pobjednička skulptura je “Gusjenica” autora Petra Popijača, mladog doktoranda poslijediplomskog studija kiparstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu kojemu ovo nije bilo prvo sudjelovanje na Festivalu skulpture u pijesku.

– “Tu sam već, čini mi se, peti puta, drago mi je dati svoj doprinos, podijeliti iskustva sa svojim kolegama i zajednički stvarati, pa makar i po suncu, jer gdje je dobra volja i sve potrebno, da se napravit nešto čudesno. Hvala Bogu umjetnost je neka druga dimenzija i korona nas nije omela da stvaramo čak i u ovim pandemijskim okolnostima. Loparski pijesak je kao medij specifičan i treba mu prilagoditi metodu rada, teško je primjerice dobiti kontra kosine dok se gradi forma, ali ako ga se intenzivno namače moguće je iz njega oblikovati željenu formu. Detalje raslinja i šume u kojoj boravi moja „gusjenica” iz zemlje čudesa osmislio sam naknadno i premda nisu bili predviđeni u skici savršeno su sjeli u kompoziciju. Naravno da sam izuzetno sretan što je žiri baš moju skulpturu proglasio pobjedničkom ove godine”, kazao nam je Popijač.

Medalje najboljima uručio je načelnik Općine Lopar Zdenko Jakuc, a direktor Ureda TZO Lopar, Marin Mušćo na kraju se posebno zahvalio jednom od idejnih začetnika ovoga Festivala prof. Zlatku Kauzlariću Ataču i umjetničkoj voditeljici Pauli Banić, kao i svim sudionicima jubilarnog 10. Festivala skulpture u pijesku, uz želju za novim susretom dogodine na zlatnom pijesku Rajske plaže.

Zanimljivo je istaknuti i to da će ova manifestacija, pokrenuta je prije 10 godina na inicijativu Turističke zajednice Općine Lopar i Centra za kulturu Lopar u suradnji s akademskim slikarom Zlatkom Kauzlarićem Atačem i Akademijom likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, povodom jubilarne obljetnice, po prvi puta dobiti i trajno obilježje u vidu replike pobjedničke skulpture u javnom prostoru s intencijom da taj prostor s vremenom postane “park skulptura”.

https://www.facebook.com/watch/?v=533668887760867