Projekt Arheološka topografija otoka Raba    provodi se od 2013. g., kada je pokrenut na inicijativu Instituta za arheologiju i u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Rijeci. Suradnja Centra za kulturu Lopar na ovom projektu započela je od samog njegovog osnutka, naime, prva pilot kampanja projekta provedena je u Loparu te je pružila iznimna nova saznanja. Tako je već 2014. g. u prostorima Općine Lopar održana izložba Arheološka topografija: putovanje kroz prošlost Lopara, koja je potom, u izmijenjenom formatu, poslužila kao temelj za ljetnu izložbu na otvorenom na šetnici uz Gornji mel.

Nakon uključivanja u projekt poljskih arheologa sa Sveučilišta Kardinala Stefana Wyszyńskog iz Varšave, a uz stalnu potporu lokalne zajednice odnosno Centra za kulturu Lopar, istraživanja na području Lopara su se intenzivirala, a uz njih i aktivnosti predstavljanja rezultata široj publici, prvenstveno kroz projekt Rab Archaeological (T)races. Osim toga, rezultati dosadašnjih istraživanja predstavljeni su nizom predavanja kako na otoku Rabu tako i šire, objavljeni su kroz više znanstvenih i stručnih radova u Hrvatskoj i inozemstvu te su redovito popraćeni u različitim tiskanim i elektronskim medijima.

Novi istraživački projekti arheološke ekipe koji su planirani kroz naredno razdoblje pod vodstvom dr. sc. Ane Konestra i dr. hab. Fabiana Welca, zasigurno će pružiti još niz zanimljivih otkrića, pa neće nedostajati prilika za nova predavanja, izložbe i razne druge aktivnosti u kojima, uz arheologe, aktivno sudjeluje i Centar za kulturu Lopar.

Autorica teksta: A. Konestra, Institut za arheologiju